Forum projektu Arda
Administrator
Ja na to, że nie wystarczy - php+ajax ;>
Można w karczmie zrobić różne pokoje w stylu "Sala główna", "Nieklimatyczny" itp, a także dział z ogłoszeniami, które by dodawali gracze.
Użyszkodnik
Dobry pomysł z rozdzielaniem klimatycznego od nieklimatycznego. Ale z ogłoszeniami bym ten problem rozwiązała inaczej. Nie jako chat, o że tak się wyrażę.
Nie ma sensu robić zbyt wielu pokoi - nikt i tak nie będzie w nich siedział, a będą tylko obciążeniem i będą konfundować graczy. Wystarczy jeden pokój klimatyczny i jeden nieklimatyczny, teraz kwestia tego czy każde miasto będzie miało osobną karczmę, czy może będzie jedna wspólna? Wydaje mi się, że na potrzeby klimatu przydałoby się to rozdzielić, z zaznaczeniem że w górach raczej nie uświadczymy tego przybytku, nie jestem pewien co do Mordoru(?).
Poza tym przy wejściu do karczmy, albo już w samej karczmie tyle, że obok okienka chatu, mogło by być miejsce na ogłoszenie, które pisać może jedynie karczmarz. Oczywiście wszystko w klimacie, ale w ten sposób karczmarz mógłby również zarabiać, pobierając opłaty od graczy za umieszczenie na jakiś czas prywatnego ogłoszenia.
Nie mam pojęcia czymże jest to tajemnicze coś nazwane "ajax", ale skoro tak mówisz to na pewno jest okej
Poza tym, okienko do pisania mogłoby być ciut większe, nie tylko jedna linijka, a samo okienko karczmy również nie powinno być zbyt małe, bo i po co wzrok męczyć?
W okienku do pisania przydałaby się możliwość robienia "enterów", czyli wysyłanie odbywałoby się za pomocą przycisku "Wyślij".
...i chyba nic więcej mi na razie nie przychodzi do głowy
Administrator
Żadngo pijaka moczymordy, który przemawia czasem ludzkim głosem?
Administrator
Tym razem jego poziom inteligencji będzie dużo wyższy.
Administrator
Nikim więcej niż ostatnim razem. Powinienem był napisać "poziom inteligencji".
Co do ogłoszeń chodziło mi o ogłoszenia nie w formie wiadomości na czacie, tylko spisu różnych ogłoszeń dodanych przez graczy, które np znikają po 24 godzinach albo iluś tam. A co do moczymordy - proponowałbym zrobić jakiegoś barda, który co pewien czas opowiada o jakichś zdarzeniach itp. A na nieklimatycznym może być i Wiesiek.
Użyszkodnik
Możemy zatrudnić Eldandora do roli wieśniaka :> Pasuje jak ulał Z tymi karczmami to hmm... z jednej strony realistycznie byłoby rozdzielić karczmy, by było ich kilka ale z drugiej strony to będzie psuło nam troche klimat bo część będzie siedziała w karczmie w Shire, część w Edoras, część jeszcze gdzie indziej.
Za mną nie przemawia ten Bard, co on będzie mówił? Wierszydła jakieś których nikt nie będzie słuchał? A pijaczek coś zawsze głupiego powiedzieć może. Można to teraz zrobić w formie NPC, karczmarz będzie miał dodatkowe okienko gdzie bedzie mógł wprowadzać postacie niezależne jak jakiś strażników, ów pijaczka, Barnabe o ile Barnaba będzie
Administrator
Sannah napisał:
Barnabe o ile Barnaba będzie
Nie róbmy vallheru. Podoba mi się pomysł z wierszami. Dodatkowo bard mógły w poetycki sposób opowiadać o najnowszych zdarzeniach jakie miały miejscie w grze.