Forum projektu Arda
Wiedzmina czytalem, ale to kompletnie inna bajka w porownaniu ze swiatem Tolkiena. Srodziemie, jesli dobrze pamietam (wlasnie odswiezam sobie pamiec czytajac "Dzieci Hurina" ), nie bylo pelne wulgaryzmow, moze tylko wsrod orkow, czasem ludzi. A gre mozemy zrobic nawet podczas Pierwszej Ery, co byloby pewnie niezwykle ciekawe i tchnelo swiezosc w Arde
O to to! Jak jeszcze był Gondolin i Nargothrond i w ogóle! To dobry pomysł, powiem więcej - bardzo dobry
No to Mal mowie, Pierwsza albo Druga Era zmienilaby sprawe. Lokacje bylyby ciekawe, aczkolwiek to mialoby tez swoje wady... Wiele osob nie ma wrecz pojecia o tamtych dziejach, poniewaz czytali moze "Wladce Pierscieni" (choc tam tematyka jednak powiazana jest z poprzednia era i opowiedziany jest watek Berena i Luthien, o Turinie chyba tez cos bylo). Moim zdaniem temat Wojny o Pierscien jest co prawda oklepany, ale tez popularny i ludzie Swiat Tolkienowski znaja wlasnie z wydarzen u schylku Trzeciej Ery, wiec moze bylaby Arda przez to mniej popularna, a moze wrecz przeciwnie? Bo inna era to bylaby jednak ta nowosc (dziwnie ukladam zdania, wiem, ale troche kaca mam
)
Ale to w sumie lepiej, jeśli będą się rejestrować tylko ci co znają się trochę na rzeczy i czytali Silmarillion, niż jakieś wieśniaki, które obejrzały tylko film i myślą że już wszystko wiedzą o Tolkienie Ja proponuję albo Pierwszą Erę, albo Czwartą.
A, tyle że jak będzie Pierwsza Era to raczej nie będzie Minas Tirith itp Raczej trzeba się będzie skierować na zachód - ku Beleriandowi, bo tam były główne miasta tamtego okresu.
Ostatnio edytowany przez Tivox (2008-04-27 14:28:18)
Administrator
Ja mimo wszystko wciąż jestem za schyłkiem III Ery.
Tyle, że w 3 erze, nie wybudujesz miast innych niż te napomknięte we Władcy. A chodzi o to by nie było to tylko kilka lokacji, o ograniczonych możliwościach. Lepiej by miast było więcej, to zawsze pobudza fantazję graczy.
A im lepiej mieścina dopracowana tym gra w oczach rośnie
Administrator
Marlis napisał:
Tyle, że w 3 erze, nie wybudujesz miast innych niż te napomknięte we Władcy. A chodzi o to by nie było to tylko kilka lokacji, o ograniczonych możliwościach. Lepiej by miast było więcej, to zawsze pobudza fantazję graczy.
A im lepiej mieścina dopracowana tym gra w oczach rośnie
Kilka lokacji? Można wymieniać bez końca...
Użyszkodnik
A nie mozęmy zrobić czegos np. po wylądowaniu Elfów w Śródziemiu?? Ja bym był w okresie nie niedługo przez bitwą nagłego płomienia(Battle of sudden fire jak ktosczytał w oryginale).
Administrator
Nie róbcie offtopu, bo będzie źle...
Tylko coś dodam.
Jak po osiedleniu się elfów? Przecież to masakra będzie. Każdy elf powinien ze swojej natury być dobry.
Czyli na złą stronę zostaje tylko człowiek, który w większości jednak był pozytywny.
Aaa tak Krasnoludy. Ale one przecież miały gdzieś co się działo.
Raj dla plastikowych bohaterów.
Administrator
Selvetarm napisał:
Ok, czyli pozostaja lokacje z Trzeciej Ery... Tylko jakie?
Jeszcze nic nie pozostaje, bo nie uchwaliłem jeszcze ustawy związanej z erą ;>
Marlis napisał:
Musi być jakieś miasto grzechu i skrytobójców.
Nalegam
W razie gdyby były potrzebne opisy do lokacji, pisać
Przecież takie miasto nie miałoby prawa bytu xD
Jak wyobrażasz sobie miasto grzechu i skrytobójców? Każdy byłby tam wyszkolony w cichym zabijaniu i rozpuście? Bardzo szybko zrobiłaby się tam rzeźnia i miasto by upadło. Poza tym, jaki skrytobójca chce mieszkać w mieście skrytobójców? Przecież to bezsensu, to tak jakby chodził z tabliczką z napisem "Jestem płatnym mordercą, ale ćśś nikt nie może o tym wiedzieć". A może miałyby tam mieszkać jeszcze same kurtyzany? I niby komu by one usługiwały? Sobie nawzajem?
Durny pomysł