Forum projektu Arda
To ja proponuję coś takiego:
Główne surowce: żelazo, węgiel, drewno (bez rodzajów; po co kombinować)
Surowiec rzadko spotykany, do wyrobu magicznej broni: mithril
Roślinki farmowe: athelas (do mikstur), pieczarki i warzywa (do robienia jedzenia)
Myślę, że tyle wystarczy.
Jesli chodzi o rosliny proponowalbym wieksze urozmaicenie, w koncu w grze nie beda tylko miksturki lecznicze (a do nich uzywaloby sie athelas). Potrzeba jeszcze innych ziol, np. do mikstur regenerujacych mane, wskrzeszenia, trujacych.
Administrator
Selvetarm napisał:
Jesli chodzi o rosliny proponowalbym wieksze urozmaicenie, w koncu w grze nie beda tylko miksturki lecznicze (a do nich uzywaloby sie athelas). Potrzeba jeszcze innych ziol, np. do mikstur regenerujacych mane, wskrzeszenia, trujacych.
Nie wiem czy podejmę się napisania takiego systemu mikstur.
Najlepiej dać dwa tylko rodzaje - leczące i regenerujące manę. Wskrzeszenie zrobiłbym w inny sposób, mianowicie trzeba by było odczekać np. godzinę, aby postać wróciła do życia. A trucizny... No nie wiem, nie jestem przekonany do tego pomysłu. No bo po co je w ogóle wprowadzać?
Administrator
Ja też nie jestem za truciznami, a przynajmniej na początku gry. A co do regeneracji many...nie jestem pewien czy w ogóle wprowadziłem mane:P
Aha No to trucizny mozna sobie w zasadzie odpuscic (choc zatruta bron to dobry pomysl jest, ale jak wolicie
) a co do many... Coz, jakby jej nie bylo to jakby wygladalo to z czarami? Mozna uzywac magii do woli?
Administrator
Jeśli chodzi o zaklęcia, wzorowałbym się na BG.
Podjąłem decyzję w sprawie surowców. Na początek: żelazo, węgiel, mithril, fajkowe ziele, athelas, drewno.
Ostatnia czynność to ustalenie sposobu pozyskiwania tych surowców. Kilka pomysłów mam:
Drewno - wyrąb w Fangornie
Mithril - praca w Morii
Węgiel - praca W Górach Mglistych
Żelazo - praca w Morii(?)
Fajkowe ziele - tego nie wiem, na pewno w Shire, ale w jakiej formie? Póki co myślę o własnej uprawie lub kradzieży z farmy Maggota, albo kradzieży z farmy innego gracza:P
Athelas - poszukiwania w którejś lokacji, nie wiem której.
A może żelazo na Żelaznych Wzgórzach? W końcu ta nazwa od czegoś jest Co do Athelas to proponuję okolice Rivendell i Minas Tirith.
Administrator
Ale nie ma takich lokacji jak okolice. Są tylko główne miasta.
Jesli mnie pamiec nie myli to athelas mozna bylo znalezc w Lossarnach (cos takiego ) i na Wichrowym Czubie. Jesli chodzi o zelazo to mozna je jeszcze przeciez wydobywac w Samotnej Gorze
Ostatnio edytowany przez Selvetarm (2008-06-20 19:15:12)